Çitil Avukatlık Ortaklığı

Ankara Antlaşması Türk vatandaşlarına İngiltere başta olmak üzere, Fransa, Almanya ve Benelüks ülkelerinde serbest çalışma iznine başvurma imkanı sağlayan bir antlaşmadır. Bu antlaşma, başvuran kimselere o ülkeye yerleşme ve o ülkede ticari faaliyette bulunma şansı verir.

Her ne kadar İngiltere 31 Ocak 2020 tarihinde Avrupa Birliği’nden ayrılmış olsa da yılın sonuna kadar “geçiş dönemi” olarak adlandırılan süreçte AB kurallarını uygulamaya devam edeceğinden Ankara Antlaşması da bu süreçte geçerliliğini koruyacaktır. Ve fakat 31 Aralık 2020’de geçiş döneminin sona ermesi ile birlikte İngiltere’nin bu antlaşmaya ilişkin yükümlülükleri de sona erecektir. Bu süreç boyunca yeni bir değişiklik olmadığı takdirde 31 Aralık 2020 tarihine kadar Ankara Antlaşmasına ilişkin başvuruları yapan Türk vatandaşlarının başvuru hakları devam edecek ve başvuruları değerlendirmeye alınacaktır.

İlgili tarihten sonra ise “Yetenekli ve nitelikli göçü” teşvik etme politikası izleyen İngiltere’nin, farklı kural ve uygulamaları yürürlüğe sokması veya Türkiye Cumhuriyeti ile yeni bir antlaşma imzalaması beklenmektedir. Ankara Antlaşması sayesinde tercih ettiğiniz ülkede yeni bir iş kurabilir, mevcut bir işletmede aktif rol almak şartıyla çalışabilirsiniz. Ayrıca bakmakla yükümlü olduğunuz aile bireylerinizi de beraberinizde götürebilirsiniz. Başvuru sürecinin en önemli bölümü ise iş planı hazırlanması ve sunulmasıdır. Söz konusu iş planının yeterli nitelikte olması ve geçiminizi sağlamaya elverişli olması şarttır. İlk etapta kendisine bir yıllık süre verilen başvurucu, bir yılın sonunda oturum iznini uzatmak için tekrar başvurabilir. Fakat uzatma başvurusunun kabul edilmesinin ilk başvurudan daha zor olduğunu belirtmek gerekir. Bu durumda sadece başvuru yapana kadar değil, başvuru sürecinin başından sonuna kadar hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz.

Ankara Antlaşması uyarınca oturum izni alınıp da belli bir süre yasal olarak ülkede kalan Türk vatandaşları, bulundukları ülke vatandaşlıklarına başvuru hakkı kazanır. Örneğin; Ankara Antlaşma uyarınca oturum izni alarak beş sene boyunca İngiltere kalan bir Türk vatandaşı, beş senenin sonunda İngiltere vatandaşlığı için başvuruda bulunabilir. Ankara Antlaşmasının vatandaşlık kazanmak için tek doğrudan yol olması bir takım zorlukları da beraberinde getirmiştir. Zira başvuru sürecinde yapılacak en ufak bir hatanın telafisi olmayacak ve başvuru süreciniz sağlıklı şekilde tamamlanmamış olacaktır. Bu nedenle yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukat kadrosuyla çalışmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş: